4 soorten vertrouwen die je nodig hebt in het leven

4 soorten vertrouwen

Het leven gaat snel en het is soms verwarrend, vooral als je geen of weinig zelfvertrouwen hebt. Kunnen uitblinken in je leven vergt vertrouwen. Iedereen mist wel vertrouwen op één of meerdere gebieden. Om succesvol te zijn is het belangrijk om te werken aan de verschillende soorten vertrouwen, vooral op die gebieden waar je meer moeite mee lijkt te hebben. Hieronder staan 4 soorten vertrouwen die je nodig hebt om uit te blinken in het leven en hoe je er dagelijks aan kunt werken.

1. Sociaal vertrouwen

Sociaal vertrouwen is het vermogen om jezelf af te schilderen als zelfverzekerd in elke situatie. Dit kun je bereiken door je in te leven in anderen en proberen te begrijpen waar ze vandaan komen. Sociaal vertrouwen uit zich door uiterlijk, lichaamstaal en hoe je met mensen praat. Het verbeteren van het sociale vertrouwen is gemakkelijk zolang je er consequent aan werkt.

Hier volgen enkele tips om het sociale vertrouwen te verbeteren:

  1. Dress for succes: Een van de eerste dingen waar mensen je op beoordelen, is hoe je gekleed bent. Kleed je zoals jij jezelf wilt profileren. Hoe meer je kleding match met hoe jij eruit zou willen zien, hoe zelfverzekerder je eruit zult zien en voelen. Het is wel belangrijk dat je kledingstijl bij je past. Als jij je elke dag in een keurslijf moet hijsen waar jij je niet prettig bij voelt, zal jij het tegendeel van zelfvertrouwen uitstralen. Je ongemak is zichtbaar!
  2. Neem deel aan gespreken: mensen merken hoeveel je met hen praat. Als je voortdurend een gesprek vermijdt, kan dit lijken op een gebrek aan vertrouwen of zelfs arrogantie en disrespect. Als je in gesprek gaat met anderen, zelfs als het maar kort is, kan dit je zelfvertrouwen en de wijze waarop anderen naar je kijken verbeteren. Begin met het maken van een kort praatje en werk toe naar diepere en langere gesprekken.
  3. Stop met zelfspot: Veel mensen die weinig of geen zelfvertrouwen hebben zeggen dingen als: “sorry dat ik je lastig val” of “ik ben hier niet zo goed in“. Stop hiermee. Vervang de zinnen met zelfspot voor meer zelfverzekerde zinnen. In plaatst van “sorry dat ik je lastig val” zeg je “bedankt dat je de tijd voor mij hebt genomen“. In plaats van “ik ben hier niet zo goed in” zeg je “voor zover ik weet…“. Als je de wijze waarop je over jezelf praat verandert, laat je zien dat je vertrouwen hebt in wie je bent.

2. Vertrouwen in je expertise

Vertrouwen hebben in je kunnen en in je expertise is vertrouwen op je vaardigheden of je capaciteiten. Het betekent dat je een moeilijke taak kunt voltooien of dat weet wat je doet. De beste manier om aan je vertrouwen in je expertise te werken, is door te blijven leren en open te staan voor kritiek. Ga nuttig advies of de kans om iets nieuws te leren niet uit de weg. Onthoud dat alles dat stilstaat  en niet groeit uiteindelijk doodgaat. Groei door!

3. Fysiek vertrouwen

Vertrouwen hebben in hoe jij er fysiek uitziet is erg belangrijk omdat het een uitdaging kan zijn om vrienden te maken of intieme relaties te hebben als je onzeker over je uiterlijk bent. Enkele eenvoudige manieren om aan je fysieke zelfvertrouwen te werken zijn:

  1. Positieve affirmaties: Maak een lijst met dingen die je leuk vindt aan je uiterlijk en hang deze lijst op bij je spiegel. Zeg de lijst elke morgen op als je in de spiegel kijkt. Jij bent het waard! Jij bent mooi.
  2. Training: Als je niet tevreden bent over je uiterlijk kun je proberen te trainen om af te vallen, spieren te kweken of gewoon om je beter in je vel te voelen. Sporten is een geweldige manier om je lichaam en geest een goed gevoel te geven, zelfs als je niet op zoek bent naar resultaten. Sterker of sneller worden kan je zelfvertrouwen verbeteren. Sporten aan zich verbetert je kwaliteit van leven in het algemeen.
  3. Update je garderobe: Probeer kleiding te dragen die comfortabel is en je een goed gevoel over jezelf geeft. Verander dingen en voeg een aantal verschillende dingen toe die je normaal niet zou dragen. Verras jezelf én je omgeving met een nieuwe look. Probeer diverse zaken en kijkt wat het beste bij jou past.

Vertrouwen in je eigenwaarde

Weten wat je kunt en wat je verdient in het leven kan je een duidelijk beeld geven van hoe je wilt leven. Hier zijn een paar tips om je zelfvertrouwen in je eigenwaarde te verbeteren:

  1. Vergeef jezelf: Zelfs als je het verprutst of iets slechts doet, je bent vergeving waard. Je kunt niet eeuwig met een schuldgevoel leven. Geeft jezelf de vergeving die je ook aan anderen geeft.
  2. Moedig jezelf aan: Wees je grootste fan! Moedige jezelf aan om nieuwe dingen te proberen en risico’s te nemen. Praat jezelf niet in de put of uit een leuk leven. Geniet!
  3. Houd een dankbaarheidsdagboek bij: Wordt elke dag wakker en schrijf op waar je die dag dankbaar voor bent. Het kan voedsel zijn dat je te eten krijgt of de manier waarop jij je voelt. Spreek dankbaarheid uit wanneer je maar kunt voor de dingen die je doet en hoe je leeft. Er zijn verschrikkelijk veel dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Door dit op te schrijven begin jij je dag positiever en wordt je vertrouwen in je eigenwaarde vergroot.

Zelfvertrouwen in een belangrijk onderdeel van je leven. Hoe meer je hebt, hoe verder je kunt gaan. Het opbouwen van je vertrouwen in verschillende aspecten van je leven kan je niet alleen helpen om succesvoller te zijn, maar kan je ook een beter persoon maken.

Lees hier ook de 5 tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

E-book - Corona Burn-out ligt op de loer
Gratis E-book 'Corona Burn-out logt op de loer.'

Vul je e-mail adres in en ontvang direct de link voor het downloaden van het E-book.