Help, ik blijf maar uitstellen

Help, ik blijf maar uitstellen
Uitstellen, waarom doe ik het toch steeds.

Iedereen stelt wel eens uit maar het lijkt erop of mijn uitstelgedrag een constante factor is. Zonder problemen kan ik allerlei redenen aan voeren waarom ik het nu niet hoef / wil doen!. Het herinnert me aan mijn jeugd. Toen ik jong was, had mijn moeder altijd een reden om niet te gaan wandelen of weg te gaan. Het was te koud, het waaide te hard, te druk, te lang autorijden en noem maar op. Er leek geen einde te komen aan alle excuses die zij had. En nu zie ik dat ik hetzelfde gedrag vertoon. Ik stel ook zoveel dingen uit en heb daar allerlei excuses voor. Ik ben moe, het lukt me niet, ik heb geen inspiratie. De komende weken hoef ik niet te werken, eindelijk tijd om mijn certificeringen te halen. Dus staat mijn agenda vol met de online Microsoft trainingen. Maar de afgelopen week heb ik helemaal niets aan de trainingen gedaan. Het is nu tijd om aan dit uitstelgedrag iets te gaan doen!

Waar komt uitstelgedrag vandaan?

De oorsprong van de betekenis die wij geven aan uitstelgedrag komt van de Latijnse vertaling ‘procrastinare’ wat vertaald ‘uitstellen tot morgen betekent’. De Griekse vertaling voegt er nog een dimensie aan toe: ‘iets niet doen tegen beter weten in’. En daar gaat het ook mis. Bij uitstelgedrag ben jij er van bewust dat je een taak uitstelt en dat is waarom uitstelgedrag zo’n vervelend gevoel geeft én slecht voor je gezondheid is. Je lichaam maak stresshormonen aan. En er is nog een bijkomend en ongewenst gevolg: het is slecht voor je immuunsysteem en het bevordert de groei van vetcellen. 

Genoeg om bij het uitstelgedrag stil te staan en het aan te pakken!

Diepere oorzaak uitstelgedrag

Het gaat niet om een gebrek aan motivatie of onvermogen om efficiënt met je planning en tijd om te gaan. De reden waarom je dingen uitstelt ligt vaak dieper. Het kan zijn omdat je het lastig vindt om met een bepaalde emotie of gedachten om te gaan. Dit kan onder andere verveling, angst, onzekerheid, frustratie zijn. Het kan ook zijn omdat je een bepaalde confrontatie niet aan wilt gaan met jezelf of met een ander. Je stelt het gesprek liever uit tot een beter moment….

Je uitstelgedrag is een uitstekend voorbeeld van hoe vastberaden ons brein is voorrang te geven aan onze behoeften op de korte termijn, dan op de lange termijn. We kiezen eerder voor kort geluk en realiseren ons niet dat dit op termijn meer energie / pijn kost. Hierdoor ga jij andere dingen doen dan de taak die je voorgenomen hebt. En in je hoofd ga je excuses zoeken om je beter te voelen.

Aanpakken dat uitstelgedrag

Om het uitstelgedrag aan te pakken is het belangrijk om te achterhalen waarom je dingen uitstelt.

Breng je aandacht naar het hier en nu door diep in- en uit te ademen. Welke gedachten heb je op dit moment? Welke gevoelens komen naar boven? Waar voel je een sensatie in je lichaam? In je onderbuik? Bij je schouders? Je nek? Welke herinneringen roepen ze op? Welke angsten / verlangens? Vraag jezelf nu af: Weerspiegelen mijn gedachten de werkelijkheid of is het mijn verwachting van de werkelijkheid? Sta bewust stil bij je gedachten. Wat is het ergste wat kan gebeuren als ik de taken niet uitvoer? En wat voor gevoel krijg ik als ik de taak nu wel uitvoer? Voldoening, trots, complimenten, rust. Besef dat als je de taak nu uitstelt, je op een later tijdstip het werk als nog moet gaan doen. Weeg de negatieve gevoelens van dit moment af tegen alle positieve gevoelens die je krijgt als je het nu doet. En neem een beslissing. Voel je vervolgens niet schuldig of rot. Je hebt een weloverwogen keuze gemaakt.

Help, ik blijf maar uitstellen

Laat al je emoties en gedachten naar buiten komen. Neem daar de tijd voor. Wat voel je? Laat je emoties eruit. Boosheid, angst, verdriet, teleurstelling….. Zorg ervoor dat deze emoties niet vast komen te zitten in je lichaam. Dat levert stress en gezondheidsklachten op. Wees ook geen slachtoffer. Denk niet: Ik kan er niets aan doen want ik heb dit van thuis meegekregen…..Jij hebt zelf de regie en jij neemt je eigen beslissingen. Weet dat je op elk moment je gedachten kunt veranderen. Jij hebt zelf de keuze.

5 eenvoudige stappen om uitstellen te voorkomen
  1. Splits de taak in kleine beheersbare stapjes als je tegen het project op ziet. En beloon jezelf als je de eerste stap gezet hebt.
  2. Verminder de afleiding en de verleiding door je uitsteltechnieken te elimineren of door een barricade op te gooien om het moeilijke te maken om je af te laten leiden.
  3. Breng tijd door met gemotiveerde mensen die je inspireren. Besteed tijd met een vriend of collega wiens motivatie je bewondert. Het is veel gemakkelijk om te stoppen met het uitstellen als je anderen om je heen hebt die opmerkelijke dingen bereiken!
  4. Zet een strikte deadline en beloof jezelf een kleine beloning als je de taak gedaan hebt. Soms moet je gewoon aan de taak beginnen.
  5. Noem vervolgens allerlei positieve gevolgen als je de taak nu uitvoert en wat je erna zou kunnen doen. Motiveer jezelf om nu in beweging te komen.

Meer tips of informatie ontvangen. Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Of lees hier hoe jij de regie over je leven kunt terugpakken. Veel leesplezier! 

E-book - Corona Burn-out ligt op de loer
Gratis E-book 'Corona Burn-out logt op de loer.'

Vul je e-mail adres in en ontvang direct de link voor het downloaden van het E-book.