Je gedachten creëren niet je realiteit

Je gedachten creëren niet je realiteit

Laten we één ding duidelijk maken. Je creëert niet je eigen werkelijkheid!

Je gedachten creëren ook niet je realiteit. Al het positieve denken, manifesteren en dromen zullen je niet brengen wat je verlangt. Wat je wel creëert is je ervaring van je werkelijkheid. Jouw perceptie van de werkelijkheid. En dat is nogal een verschil.

Veel goeroe’s, geïnspireerd door Napoleon Hill en boeken als ’the secret’ pretenderen dat ook jij een weg kan banen naar een groter banksaldo, een mooiere auto, een groter huis en een betere partner. Ik haal je uit je droom. Je gedachten creëren niet je eigen werkelijkheid maar:

De gedachten over je realiteit creëren je ervaring van die realiteit.

En dat is een groot verschil. Dit onderscheid wordt veel te vaak opzij geschoven, genegeerd, niet verteld ten gunste van het veel aantrekkelijke idee om via je gedachten volledige controle te hebben over je realiteit. En niet te vergeten vanwege het banksaldo van de goeroe’s.

Met online cursussen en workshops verkopen ze ideeën die inhaken op het verlangen van mensen om een beter en succesvoller leven te leiden.

En het werkt uitsluitend voor de 1% onder ons, die de gevoelsresonantie precies goed krijgt. Die echt voelt hoe het zou zijn om dat grotere banksaldo te hebben, die grotere auto te besturen, in dat grotere huis te wonen en die betere partner te vinden. Diegene die het inademt en voelt in elke cel van het lichaam. En die precies weten wat en hoe ze het willen!

Het impliceert ook dat als je het geld, de auto, het huis en de man niet krijgt, er iets mis met je is. Ik durf te wedden dat veel mensen die zich aangetrokken voelen tot dit soort beloftes op voorhand al bang zijn dat ze iets missen… En door te werken met het manifesteren van tips en trucs, en dan te falen, zal die angst alleen maar meer versterken.

Maar wat werkt dan wel?

Overtuigingen, gedachten en gevoelens zijn het filter waardoor we ons leven ervaren.

Je gedachten en emoties zijn met elkaar verweven. Een gedachte kan aanleiding geven tot een gevoel, en een gevoel kan aanleiding geven tot een gedachte. Onderliggende overtuigingen, vaak onbewust, geven aanleiding tot zowel gedachten als gevoelens.

Alle omstandigheden, alles wat je overkomt, alle mensen met wie je in contact komt, alles… wordt door jou ervaren door het filter van je overtuigingen, je gedachten en je gevoelens over de omstandigheden, de gebeurtenissen, de mensen, het alles. Deze combinatie van externe realiteit en interne realiteit creëert jouw ultieme realiteit.

De twee dingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn – interne en externe realiteit.

Als je dus je interne realiteit, dat wil zeggen als je je overtuigingen, gedachten en gevoelens verandert zal de som van je realiteit veranderen. Je zet als het ware een andere bril op! De relatieve externe realiteit verandert niet, je ervaart het alleen anders.

De formule

Een vergelijking om het duidelijke te maken:

Overtuigingen (O) + Gedachten (G) + Gevoelens (E) = je Interne realiteit (IR).

Omstandigheden (C) + Mensen (M) = de Externe realiteit (ER)

Ultieme realiteit (UR)  is de som van:

UR = (O+G+E) + (C+M)

Als je een van de onderdelen wijzigt zal het eindresultaat wijzigen.

Een praktisch voorbeeld

Je wilt meer geld omdat je rijk wilt zijn en hetzelfde wil hebben als de goeroe je voorspiegeld. Trouw volg je de stappen die de goeroe je geleerd hebt. Je denkt positief na over het ontvangen van grote sommen geld. Vervolgens gebruik je de verschillende manifestatiemethoden, zoals een vision board met bergen geld erop. Je droomt ervan om rijk te zijn. En je voelt hoe het zou zijn om veel geld op de bank te hebben staan. Je wacht geduldig tot het geld binnenkomt…..en je wacht….

Als het niet gebeurd, vraag jij je af wat je verkeerd hebt gedaan. Je voelt, in je verlangen, hoe je weer tekortgeschoten bent. Een illusie en veel geld minder.

Herkenbaar?

Je hebt wel de stappen gevolgd maar je hebt niets aan de vergelijking veranderd.

Hoe werkt het dan wel?

Hetzelfde voorbeeld. Je wilt meer geld omdat je rijk wilt zijn. Echter in plaats van te manifesteren vraag je je eerst af waarom je rijk wilt zijn. Je realiseert je dat het komt omdat je het gevoel hebt dat je wat luxe in je leven verdient omdat je zo hard hebt gewerkt of omdat je met het geld andere mensen kunt helpen. Vervolgens kijk je in je huidige leven waar je op dit moment al luxe ervaart. Je kijkt waar je jezelf nog meer zou kunnen trakteren. En je vraagt je af welke luxe er op dit moment mogelijk is, binnen je huidige budget. Je begint jezelf regelmatig te trakteren op dingen die je een goed gevoel geven, zoals middagwandelingen in de zon, een lang warm bad of een klein cadeautje zoals een bloemetje voor op tafel.

En je gevoelens veranderen. Je merkt, dat je je rijk voelt omdat je voldaan hebt aan je behoefte om jezelf af toe met een luxe te trakteren. Met succes heb je onderzoek gedaan naar je gedachten en gevoelens, en de opgedane kennis gebruikt om de manier waarop jij je huidige realiteit waarneemt te veranderen en nieuwe keuzes te maken die de realiteit veranderen en daarom ook de manier waarop jij je voelt veranderen.

Verschil tussen creëren van je realiteit en het creëren van je ervaring van je realiteit

De eerste (het creëren van je realiteit) is extern gericht, hopend en wensend dat het gebruik van de juiste magische gedachten of gevoelens iets ‘daarbuiten’ zal laten gebeuren. Het is toekomstgericht, een hoop en een wens.

De tweede (het creëren van je ervaring van je realiteit) is intern gericht, het maken van keuzes en acties die voldoen aan de onderliggende behoefte die je wensen creëerden. Dit is gericht op het HIER en NU, werken met wat er nu is.

Dit is slechts één manier om naar de werkelijkheid te kijken om er iets zinnigs van te maken en daarom te kiezen hoe te zijn. De echte vraag is, werkt het?

Voor mij wel. In alle situaties sta ik stil bij de mijn gevoelens, ik merk de overtuigingen, gedachten en gevoelens op die aanleiding geven tot mijn gevoelens, en ik werk direct met die overtuigingen, gedachten en gevoelens – niet om ze proberen te veranderen, te repareren of te genezen. Maar gewoon door hen bewust te maken, en dan toe te staan om verandering te creëren, of niet.

Ik verander dan onderdelen van de vergelijking en verander dan mijn eigen ultieme resultaat. De externe realiteit ligt op het moment vast. Je reactie op de externe realiteit  niet. Accepteer het vast en werk met hetgeen je kunt veranderen – je reactie en je gedachten. Kijk wat er in die ruimte ontstaat.

Ik daag je uit!

Wil je meer inspiratie of informatie over de zoektocht naar meer voldoening. Lees dan hier mijn blog.

Gevoel dat je de controle over je leven verliest, lees mijn tips hier

E-book - Corona Burn-out ligt op de loer
Gratis E-book 'Corona Burn-out logt op de loer.'

Vul je e-mail adres in en ontvang direct de link voor het downloaden van het E-book.