Je meent het niet, niet weer! Negatieve ervaringen eisen tol

Je meent het niet, niet weer!

Hoe een positieve dag ineens kan veranderen!

Je meent het niet, niet weer! Ik ben teleurgesteld en boos, als er weer iets mis gaat!. Het lijkt nooit in 1 keer goed te kunnen gaan. Ik zucht en steun  en als mijn man aan het einde van de middag belt, krijgt hij de volle laag. “Je gelooft het niet, de hele tuin moet weer open!. Er lijkt wel helemaal niets goed te kunnen gaan met dit huis”.

Vorig jaar hebben we een huis laten bouwen. Het was een hele ervaring en zeer stressvolle periode. Er ging van alles mis waardoor deadlines niet gehaald werden, dingen opnieuw en anders gedaan moesten worden en ga zo maar door. Iedereen die ooit een huis heeft laten bouwen / verbouwen herkent de stress en de frustratie wel. Je wilt zo graag controle houden op een proces dat voor het grootste gedeelte buiten je invloedsfeer ligt.

Vandaag hadden wij ook weer zo'n momentje

We hebben onze tuin laten ontwerpen en aan laten leggen door een gerenommeerd hoveniersbedrijf. En eerlijk gezegd, het ziet er prachtig uit. En vandaag hadden we weer een uitdaging!. De hele tuin is klaar en aangelegd en als laatste sluit de medewerker de automatische tuinsproeier aan voor het gras. De sproeikoppen kwamen omhoog. En er komt nauwelijks water uit. Na twee uur van alles geprobeerd te hebben, komt de medewerker in onze meterkast kijken. “Ah, jullie hebben een waterontharder. Hierdoor wordt de waterdruk drastisch verminderd. Ik zet de koppeling wel voor de waterontharder, dan zal het probleem opgelost zijn”. Helaas dit mocht niet baten. Na wat heen en weer bellen, kwam de oplossing. Een dikkere slang aanleggen. Hiervoor moet een groot gedeelte van de tuin en oprit  weer open om er de dikkere slang in te leggen. De moed zakte in mijn schoenen. Er lijkt geen eind aan te komen.

Ik merk aan mijzelf en de reactie naar mijn man, dat deze dag enorm veel van mij gevraagd heeft, emotioneel en mentaal. Hoewel ik weet dat alles uiteindelijk wel goed komt, voelt het niet zo. 

Waar komen de emoties boosheid en teleurstelling vandaan?

In mijn hoofd schep ik een beeld van wat er allemaal moet gaan gebeuren en wat het inhoudt. Ik denk aan het feit dat er weer twee of meer dagen mensen over de vloer en in onze tuin rondlopen waar ik rekening mee moet houden. Het zand en de steentjes die ze mee naar binnen nemen. Het gevolg voor de planten die ze net gepland hebben. Het feit dat er iemand thuis moet zijn. In mijn hoofd spoken allerlei doem scenario’s en problemen op. Allemaal gebaseerd op mijn ervaringen van de afgelopen maanden.

Al voordat de medewerker met een mogelijke oplossing kwam, draaide mijn gedachten overuren. Niet weer! Ik realiseer mij dat het mijn gedachten zijn die me in de weg zitten. In mijn hoofd heb ik het hele plaatje al ingevuld met negatieve gedachten. En het zijn mijn gedachten die mij energie kosten.

Ik doe een stap terug en overzie

Ik ga even zitten en adem diep in. Nog een keer. Ik breng mijn gedachten tot rust.

Wat is er nu precies gebeurd? De medewerker constateert dat de waterdruk te laag om het gras automatisch te laten sproeien. Een kleine tegenvaller. De rest van de tuin ziet er perfect uit.

Wat zegt mijn gevoel? Ik ben teleurgesteld en boos omdat mijn verwachting was dat de tuin vandaag klaar zou zijn en dat alles goed zou gaan. In mijn hoofd bedenk ik allerlei worstcasescenario’s. De hele tuin moet weer op de schop. En de planten gaan dit niet fijn vinden. Dit gaat nog maanden duren. Steeds weer mensen over de vloer. En dit gaat zoveel geld meer kosten….

Maar gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren en wat als het allemaal anders loopt? Ik adem nog een keer diep in. De hovenier zit er ook niet op te wachten dat hij de hele tuin weer overhoop moet halen en zal zoeken naar een praktische en efficiënte oplossing. Dat heeft hij altijd gedaan en ik heb vertrouwen dat hij dat nu ook weer met een goede oplossing komt. En er zijn oplossingen. Er kan een andere druk verhoger in de schuur geplaatst worden. De dikkere slang kan voor een groot gedeelte onder het huis worden gelegd en vervolgens door de border. Talloze oplossingen zijn mogelijk. Ik laat het los omdat ik niet in controle ben. Ik kijk naar de schitterende tuin die we hebben en geniet!

Perceptie en geluk

De reden waarom ik deze negatieve emoties had, was vanwege mijn eigen mindset. Mijn negatieve ervaringen uit het verleden overweldigen mijn positieve – Mentaal kunnen gevoelens beïnvloeden worden. Wanneer er iets slechts gebeurt, overschaduwt het vaak al het goede dat gebeurt. Dit geeft na verloop van tijd het gevoel dat alles tegen je is, en het is moeilijk om de zonnige kant in dingen te zien. 

Je moet eerst veranderen hoe je denkt, omdat je gedachten een enorme invloed hebben op hoe je je voelt. Hoe je reageert is afhankelijk van hoe je je voelt, wat direct van invloed is op hoe je je gedraagt. Alles begint met je gedachten – Je bent wat je denkt. Door je bewust te richten op de positieve zaken en je te beseffen dat je niet kunt voorspellen wat er zal gebeuren, verander jij je gedachten. Je laat de negatieve gedachten los.

Lees meer tips over hoe jij bijvoorbeeld de controle over je leven kunt terugkrijgen in dit blog. Klik hier!

Je meent het niet, maar alles komt goed

Ik heb mijn gedachten veranderd en kan nu genieten van onze tuin in de wetenschap dat alles uiteindelijk goed komt. We hebben een schitterende tuin. Nu is het wachten op mooi weer.

Je meent het niet, niet weer!
E-book - Corona Burn-out ligt op de loer
Gratis E-book 'Corona Burn-out logt op de loer.'

Vul je e-mail adres in en ontvang direct de link voor het downloaden van het E-book.