Slaaf van je werk of passie! Herken de signalen

Slaaf van je werk of passie!

Ontevredenheid op je werk

Ruim 55% van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn met hun werk. Ze hebben een baan gekozen die in hun levensonderhoud voorziet. Of ze hebben de droom van een ander nagejaagd. Ze zijn ongelukkig omdat ze zich gevangen voelen in een baan die niet uitdagend is of geen voldoening geeft. Zo ging het ook bij mij. Ik voelde me jarenlang een slaaf van mijn werk.

Ik begon mijn carrière met de droom van iemand anders. Een eigen accountantskantoor beginnen. En het lukte mij om in vijf jaar een behoorlijke klantenkring te hebben en succesvol te zijn. Maar de werkzaamheden werden steeds minder aantrekkelijk. Het opstellen van jaarrekeningen, begrotingen en financiële planningen waren werkzaamheden die ik op de automatische piloot kon doen. Ik ging me steeds meer ergeren aan de vergaande regelgeving. Na 7 uur hield ik het voor gezien en probeerde mijn geluk te vinden bij 1 van de BIG 4 kantoren. Al gauw bleek dat het werk niet anders was. Ik had alleen collega’s.

Na wat omzwervingen kwam ik bij de machinefabriek terecht waar ik aangesteld werd als financieel directeur. Dit leek een droombaan, iets wat mij wel leuk leek. De druk en de vele uitdagingen maar vooral de weerstand van de medewerkers zorgde ervoor dat ik de functie helemaal niet leuk vond. Het gevoel om als een hamburger tussen de aandeelhouder en de medewerkers plat gedrukt te worden, benauwde mij.  Maar ja, een andere baan….betekende een veel lager inkomen en dus een lagere levenstandaard. Dit zou nogal wat consequenties hebben en niet alleen voor mij maar voor mijn hele gezin.

Mijn verhaal

Een aantal jaar geleden werkte is als Financieel Directeur bij een grote machinefabriek, Ik had net een nieuwe Audi gekocht en mijn droom om een paard te hebben, was eindelijk in vervulling gegaan. Met kerst was ik met mijn zoon gaan shoppen in New York en in datzelfde jaar waren we met mijn schoonouders, net als het jaar ervoor, naar een super luxe hotel in Zuid Amerika, op vakantie gegaan. Om dit te realiseren werkte ik buitengewoon hard en was minimaal zestig uur per week aan het werk. Zittend achter mijn computer, in een meeting of aan de telefoon. Een tekstboek voorbeeld van slaaf van je werk of passie zijn.

De eerste maanden na mijn benoeming leefde ik in een roes van blijdschap en trots. Ik had het toch maar voor elkaar gekregen. Al mijn dromen waren uitgekomen. Maar al snel moest ik me elke dag uit bed sleuren om naar mijn werk te gaan. Ik zag op tegen de uitdagingen die er waren. Het bedrijf zat in een moeilijke transitie fase en ik was niet erg geliefd bij de medewerkers. En het enige dat ik wilde, was de mensen helpen. Helaas zagen ze mij allemaal als iemand die aan de andere kant stond. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat er weinig was om naar uit te kijken. De besprekingen en onderhandelingen en de weerstand van de mensen waren voor mij niet meer dan vervelende klusjes die nu eenmaal gedaan moesten worden. De uitdaging en het plezier was volledig weg.

Slaaf van je werk of passie!

Volgens Tal Ben Shahar heeft het woord ‘werk’ (avoda) dezelfde stam als ‘slaaf'(eved). Hij geeft in zijn boek “Ontdek het geheim van dagelijks geluk”, aan dat we ervoor kiezen de slaaf te zijn van materiële rijkdom of van emotionele voorspoed. Een andere groep is slaaf van andermans verwachtingen, zoals de verwachtingen van je ouders, of van onze eigen passies. Je bent dan een slaaf van je werk of passie!

Toen ik te horen kreeg dat mijn zus ongeneeslijk ziek was, kwam bij mij het inzicht dat ik een keuze moest maken tussen materiële rijkdom en geluk. En ik nam een radicale beslissing en legde mijn functie neer als Financieel Directeur en ging bij mijzelf te rade. Hoe kan ik gelukkiger worden? En welke baan brengt mij wel geluk? Kan ik iets vinden waar ik mensen kan helpen en hier plezier aan kan ontlenen? Tijdens een sabbatical van een jaar ben ik op zoek gegaan naar mijn passies, mijn drijfveren en mijn vaardigheden. Ik heb de leukste ervaringen uit mijn carrière op een rijtje gezet en nadacht waarom deze momenten zo speciaal waren dat ze blij en gelukkig maakte. Ik ben op zoek gegaan naar een baan met betekenis (wat ik wil graag mensen helpen) en plezier. En uiteindelijk ben ik parttime gaan werken om in mijn levensonderhoud te voorzien en geeft het werk als coach mij de voldoening die ik verlang.
Ik ben niet langer slaaf van mijn werk en hoewel ik meer dan de helft minder verdien, een kleinere auto rijd en de vakanties wat dichter bij huis gevierd worden, voel ik me wel gelukkig en vrij.

We ervaren pas vrijheid als we een baan of pad kiezen dat ons zowel betekenis als plezier oplevert. Ik sluit geen compromis meer en geniet van alle aspecten van mijn leven.

Lees ook het blog over hoe jij de controle over je leven terug kunt krijgen. Lees het hier:

E-book - Corona Burn-out ligt op de loer
Gratis E-book 'Corona Burn-out logt op de loer.'

Vul je e-mail adres in en ontvang direct de link voor het downloaden van het E-book.