Zoektocht naar meer voldoening en geluk

Zoektocht naar meer voldoening en geluk

Objectief gezien heb ik alles om gelukkig te zijn: een super relatie, gezonde en succesvolle kinderen, een mooi huis en geen financiële zorgen. Veel mensen zouden met ons willen ruilen. Toch merk ik de laatste jaren dat de essentie van het leven op een bepaalde manier aan mij voorbijging. Ik leefde van de ene vakantie naar de andere en tussendoor nam ik zelden de tijd om tot mezelf te komen. In mijn hoofd was ik tijdens onze vakantie al weer bezig om de volgende vakantie te boeken. Hoe meer geld ik verdiende, hoe ongelukkiger ik werd. Ik had mezelf tot doel gesteld om materiële rijkdom en status te vergaderen om zo gelukkig te worden. Toen mijn zus ongeneeslijk ziek werd, besefte ik dat ik in een mentale kooi zat. Er is zoveel dat ik van mezelf moet dat ik niet eens tijd heb om stil te staan bij wat ik bereikt heb.

Mijn zoektocht begint

Ik neem het besluit om te veranderen omdat ik niet meer wil blijven waar ik op dat moment was. Het is 2015 als mijn zoektocht naar meer voldoening en geluk begint. 

Aan het begin van de reis weet ik niet hoe de reis eruit zal zien maar ik weet wat mijn bestemming is. Een leven waarin ik kan genieten van het hier en nu en van alle kansen en mogelijkheden die er zijn. In de komende blogs ga ik jullie meenemen op mijn reis. De reis naar mijn eigen IK!

Pitstop 1: Wie ben ik?

Als ik mezelf met woorden beschrijf, beschrijf ik wat ik zie en ervaar. Het is mijn interpretatie en een analyse van mijzelf. Maar zien anderen mij ook op dezelfde manier of draag ik een masker? En waarom draag ik een masker? Ik reis terug in mijn verleden en ontdek dat ik een masker opgezet heb waarachter ik mij verschuil. Wat ik aan de buitenkant laat zien, past niet meer bij hoe ik het vanbinnen voel. Daar komt de volgende vraag: Maar waarom en wat voel ik dan? Ik ben bang om afgewezen te worden en alleen te staan. Ah, ik weet waar dat vandaan komt. In mijn jeugd ben ik heel veel gepest vanwege mijn achternaam en afkomst. Door de vele verhuizingen heb ik weinig echte vriendschappen kunnen sluiten. Ik voelde me vaak eenzaam en alleen. Nu ik achterhaald heb wat de reden is waarom ik een masker draag, kan ik voorzichtig het masker afdoen. Ik ben inmiddels volwassen en weet dat mijn gedrag wordt aangestuurd door mijn gedachten. En ik kan mijn gedachten beïnvloeden en dus ook mijn gedrag. De zoektocht naar meer voldoening en geluk gaat verder. Ik weet wie ik ben! 

Pitstop 2: Wat wil ik?

Dat is een hele moeilijke vraag. Jarenlang heb ik de droom van iemand anders nagejaagd en ik was ervan overtuigd dat ik dan gelukkig zou worden. Maar boven aan de top aangekomen, realiseerde ik me dat er gaan pot goud op mij stond te wachten. Ik voelde me niet gelukkig maar juist heel ongelukkig. Als ik gelukkiger wil worden moet ik meer genieten, relaxter zijn. Me bezig houden met zaken die me inspireren en motiveren. Ik koop het boek “Vind je waarom” van Simon Sinek en ga met mezelf aan de slag. De eerste stap is een beschrijving van mijn geschiedenis. Hiervoor gebruik ik een tijdlijn van mijn leven en zet hierop alle belangrijke gebeurtenissen. Mijn pieken (mijn succesmomenten) en mijn dalen (de moeilijke momenten, zoals mijn scheiding, het overlijden van mijn ouders en mijn zus). 

Pitstop 3: Steeds terugkerende thema's

In mijn zoektocht onderken ik vervolgens terugkerende thema’s die mijn leven bepalen: Gerechtigheid, integriteit, behulpzaamheid en respect springen er uit. Dit zijn thema’s die steeds terugkomen in mijn leven. Ik ben iemand die graag andere mensen helpt, die toegevoegde waarde wil leveren en impact wil maken. Zodra echter mijn integriteit in het gedrang komt, komt mijn overlevingsstrategie naar boven en zal ik er alles aan doen om de situatie onmogelijk voor mij te maken zodat ik kan vluchten. Pff dat ik dit durf toe te geven. Maar het is wel waar. Hetzelfde geldt voor gerechtigheid. Ik heb een hekel aan momenten waarbij gerechtigheid en respect in het geding komen. Als deze situaties zich voordoet dan ga ik compromissen sluiten om de situatie weer terug naar normaal te brengen. De compromissen gaan altijd ten koste van mijn eigen ik.

Ik besef me dat ik gevangen zit in de sleur van iedere dag. Continu ben ik bezig met de buitenwereld en wat ze wel niet van mij zullen vinden. Zo erg dat ik onrust in mezelf creëer. Ik trek de ervaringen aan die overeenkomen met mijn eigen overtuigingen en verwachtingen. Het is een visuele cirkel. Ik moet de regie over mijn eigen leven terugpakken!.

Pitstop 4: De regie over mijn leven terugpakken

Met een uitgebreid stappenplan (waarover in een ander blog meer informatie) ga ik met mezelf aan de slag. De oefening: spiegeltje, spiegeltje ….. wees jezelf! heeft me enorm geholpen. Het was een moeilijke opgave voor mij omdat ik erg extern gericht ben en daardoor een minder goed zelfbeeld heb. Ik heb volgehouden en het heeft me meer zelfvertrouwen en zelfliefde opgeleverd.

De oefening gaat als volgt:

Gedurende 10 dagen, sta ik naakt voor de spiegel en benoem 10 dingen die ik mooi en geweldig aan mezelf vind. Ik schrijf ze op en geef mezelf complimenten. Dit doe ik 10 dagen achter elkaar. En daarna geef ik mijn spiegelbeeld elke keer een glimlach en een knipoog. En geef ik mezelf in mijn gedachten een compliment.

Wordt vervolgd!

De zelfkennis die mijn zoektocht heeft opgeleverd, geeft mij de kracht om het leven te creëren dat ik graag wil. Een leven dat in overeenstemming is met wat ik belangrijk vind en waarin ik geloof. Binnenkort vertel ik je meer over mijn zoektocht naar meer voldoening en geluk. 

Wordt vervolgd!

Een ander blog over gedachten lees je hier.

Meer tips over hoe je de controle kan terugnemen over je leven lees je hier

E-book - Corona Burn-out ligt op de loer
Gratis E-book 'Corona Burn-out logt op de loer.'

Vul je e-mail adres in en ontvang direct de link voor het downloaden van het E-book.